Menu

Kontakta oss

Skriv ett meddelande, så återkommer vi snarast möjligt

Tack, vi återkommer inom kort

 

Memphis återuppväckt


Av Chase Galliardo, Stylist

 

Under årets designvecka i Milano, Salone del Mobile 2019, kunde jag och min kollega inte låta bli att lägga märke till det kraftiga användandet av starka färger och konstnärliga former i många av båsen på mässan samt i många showrooms runtom i staden.


Den största trenden i år är fortfarande ett fokus på mindfulness och hälsa. Såsom nämndes i en bloggpost tidigare denna månad står denna trend i tydlig kontrast mot färgpaletten för hälso- och mindfulnesstrenden, men det finns en subtil koppling mellan en uppmuntran att leka mer samt att använda färger för att stimulera och påverka våra sinnen.

 

Denna nästan barnsliga stil är ingenting nytt, men det är första gången på länge som vi har sett dess comeback med sådan kraft och i ett sådant varierat och vardagligt användande bland vanliga människor. Memphis-rörelsen, som skapades av Memphis Group och lanserades av den italienska desigern Ettore Sottsass, revolutionerade 1981 designscenen med sina skapelser, som visades upp på samma mässa i Milano.

 

Under början av åttiotalet var det omöjligt att undvika Memphis-rörelsens stil och grafik. Den sågs överallt, från MTV till film och vanliga TV-program, och bara två år senare skulle modeikonen Karl Lagerfeld inreda sin lägenhet i Monaco med enbart Memphis. Så varför blev denna rörelse och stil så populär och framgångsrik? Man skulle kunna säga att det var en perfekt tidpunkt för denna stil att introduceras och den matchade därmed perfekt den redan futuristiska stilen i åttiotalets hisnande mönster och plastmaterial samt tog över hela den tidens popkultur. Och samtidigt som denna rörelse helt klart gynnades av dessa faktorer, var den verkliga nyckeln till framgång rörelsens visuellt starka uttryckssätt, vilket gick emot sjuttiotalets minimalism. Gruppens nyfunna koncept kretsade kring humor snarare än vad som sågs som ”god smak” och transformerade istället det alldagliga till en fantastisk upplevelse.


Ett nytt grepp i de raka linjer som tillhörde det årtionde som tidigare hade dominerat designen.

Under de senaste tio åren har Memphis-rörelsen långsamt återfått sin kulturstatus. Designer skapade av gruppen och designer som inspireras av dessa har synts här och där under de senaste åren och har haft ett stadigt inflytande på både mode och inredning. Den utgjorde inspirationen bakom en Dior-catwalk redan 2011. 2015 lanserade Kartell en Memphis-inspirerad kollektion som en hyllning till Ettore Sottsass, och i samband med det aktuella fokuset på åttiotalsdesign och konsttrender återskapas Memphis av ett flertal designer.


Den moderna Memphis-rörelsen definierar en ny generations version av den ikoniska stilen, och man känner lätt igen spår av rörelsen i designer såsom ”Neolithic Shelving” av Page 33, Neo Laminati Collection av Kelly Behun eller designer i ett stort antal bås i årets mässa.

Att inreda med Memphis kan verka omöjligt eller oöverstigligt men var inte rädd för att bjuda in ett par av dessa färger och kombinationer till ditt hem, din nästa produktkampanj eller din nästa produktkatalog. Låt denna stil inspirera dig att prova på nya saker samt använda dess beståndsdelar som ett verktyg för att kommunicera med din publik. Du kommer troligtvis att upptäcka hur denna ikoniska stil kan hjälpa dig att framhäva och komplettera din lokal eller produkt.

Det är svårt att sia om hur framtiden ser ut för denna trend. Men så länge som konst är trendigt kommer nog Memphis att stanna kvar på ett eller annat sätt. Och precis som med alla trender kan du komma att överge Memphis-rörelsen om ett par år, bara för att än en gång se den återkomma, precis som så många gånger tidigare.

Men för tillfället njuter vi till fullo av dess berömmelse bland allmänheten, där den infiltrerar våra hem med en färgyra, en ärlig kärna och en allt som allt lustfylld upplevelse.

Chase Galliardo

Kontakta Chase Galliardo för mer information