Menu

Kontakta oss

Skriv ett meddelande, så återkommer vi snarast möjligt

Tack, vi återkommer inom kort

Hur skapar man en CGI-stillbild?

 

Av Anne-Kirstine Laden-Andersen, varumärkes- och marknadsföringskonsult

 

Det finns inget enkelt svar på denna fråga – om jag hade fått samma fråga för en månad sedan skulle jag definitivt ha gett dig ett mer marknadsföringsorienterat svar och fokuserat mer på själva genialiteten hos bilderna istället för på hur de skapas. En regnig höstdag när många danskar tar höstlov lämnade jag min marknadsföringsavdelning och slog mig ihop med Chase, vår stylist och 3D-grafiker, för att ta reda på exakt hur vårt stillbildsteam skapar sina CGI-stillbilder. Det var verkligen en upplysande erfarenhet och jag hoppas att detta blogginlägg genom en förenklad beskrivning kommer att ge dig en uppfattning om hur vi skapar våra stillbilder. Ha det så kul!

 

Steg 1: Skapa platsen och produkten

 

Våra arkitekter, tekniska designers och byggingenjörer är de som omfattas i det första steget i stillbildsprocessen.


Byggingenjörerna börjar med att skapa en CAD-fil med arkitekturen som ska användas i bildmiljön. Vi har åtskilliga byggingenjörer som arbetar internt. Denna process sker i nära samarbete med vår 3D-grafiker som lägger till ljuskällor, som till exempel fönster, dörrar osv. i bildmiljön. Detta har en väsentlig effekt på den slutliga bildkvaliteten. Under det här skedet består miljön praktiskt taget endast av olika grå ytor.


Om det handlar om en produktvisualisering för en kund ser vi under detta steg även till att produkten är helt verklighetstrogen och att alla tekniska detaljer är de samma som hos den fysiska produkten.

 

Steg 2: Kamerauppställning

I nästa steg tar 3D-grafikern över och arbetet sker nu i programmet 3ds Max.
3D-grafikerns uppgift är att placera ”kameror” i bildmiljön. Med kamerorna fastställs från vilken vinkel den slutliga bilden kommer att tas. Kamerorna i programmet har samma inställningar som en verklig kamera och man kan exempelvis zooma in och ut, precis som när en fotograf tar en bild av en verklig miljö. Coolt!

 

Steg 3: Texturer och material

I nästa steg bestäms vilka material och vilken ljussättning som ska användas i bildmiljön. Några av materialen som övervägdes för denna bild var teglet på husets utsida, golven och diskbänken. Dessutom kan man välja bland olika ljussättningar. Man kan arbeta med både naturligt och artificiellt ljus – lamporna inne i rummet kan flyttas runt, men det går även att förflytta solljuset så att man får perfekt ljus. 3D-grafikern kan även lägga till träd, en snygg grön gräsmatta eller havsutsikt beroende på vilken miljö som beställts av kunden och om det finns fönster med i bilden.

Bonus! För att bilden ska se mer verklighetstrogen ut kan man under detta steg lägga till lite slitage. Effekter som skavanker på golvet eller färgvariationer på väggarna gör bilden mer realistisk och mindre uppstyltad.

 

Steg 4: Dekoration

Efter detta har turen kommit till interiören – hur ska möblerna och dekorationen se ut? Föremålen i bilden kan vara tillverkade i olika material. Kranen i denna bild var till exempel ursprungligen grå.

 

Steg 5: Ändrat åsikt?

När du ser alla dina idéer kombinerade i den färdiga bilden kan det hända att du ändrar åsikt. Den ursprungliga idén kanske inte blev riktigt som du hade tänkt dig. En av fördelarna med CGI är att man kan gå tillbaka till valfritt steg i processen och göra ändringar. Om du till exempel vill ändra ljussättningen eller något i interiören är det bara att gå tillbaka till steg fyra och ändra tills du är helt nöjd med resultatet.

 

Steg 6: Rendering

 

Nästa steg i processen kallas för rendering. För dig som inte är speciellt insatt i CGI är rendering ungefär som att baka en kaka i ugnen – du väntar en liten stund och sedan har kakan ett helt annat utseende och är nästan färdigbakad.


Trots vår toppmoderna renderingsutrustning kräver våra stillbilder lite tid att bli färdiga, precis som kakan i ugnen. När renderingen är klar ser resultatet ut så här: 

Steg 7: Photoshop-magik

När renderingen av bilden är klar lägger vi till lite extra glans med hjälp av Photoshop. Lamporna i den slutliga bilden är tända, texturen på väggen är mer framträdande och rummet är allmänt mer upplyst och ”hemtrevligt”.


Denna kortfattade text är bara är en introduktion i arbetet som mina kollegor utför, men jag hoppas att du har fått en bättre insikt i hur vi skapar våra CGI-stillbilder. För egen del lärde jag mig jättemycket, och det är riktigt intressant att se hur man kan gå tillbaka i processen och göra mindre ändringar som gör stor skillnad för det slutliga resultatet. Och det är så du skapar bilderna du alltid drömt om!